Reken erop

Blog week 16, 2019.

Reken erop.

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het de vrijdag voor Paas. Dit is de goede vrijdag. De financiële wereld ligt stil en iedereen is vrij. In de tuincentra komt men op alle plekken mensen te kort. Het weekend geeft qua temperatuur 21 graden aan met veel zon. Ideaal om plantjes te verkopen. Je zou bijna denken, het gaat wel erg goed met kwekers en tuincentra.
In de media verschijnen regelmatig omzetcijfers. De groei zit erin en er is meer omzet zo geven de cijfers aan. Dat is een boodschap die men graag wilt horen. Je zou bijna denken dat het zo goed gaat in de hortisector.
Ik kan u adviseren om het boek “De zwarte zwaan” te gaan lezen. Dit boek gaat over de impact van het hoogst onwaarschijnlijke. Wanneer je dit leest zal er veel herkenning zijn. Dagelijks gebeuren er dingen die hoogst onwaarschijnlijk zijn. Ajax wint van Real Madrid en Juventus, de NotreDame brand af. Twee actualiteiten van deze tijd die we ons niet hadden voorzien.
Je kan je leven niet sturen op hoogst onwaarschijnlijke zaken. Zakelijk spreken we van strategieën. Managementboeken staan er vol van. Je maakt een plan en een doel. Echter de weg daar naar toe verandert continu. Sommige bedrijven doen aan scenario planning. De risico’s die er zijn of kunnen plaatsvinden worden gewogen en bekijken. Echter het hoogst onwaarschijnlijke wordt niet meegenomen. In ons privé leven lopen zaken ook altijd anders als we van te voren gedacht hebben. Er komt een scheiding, iemand wint een loterij of andere zaken kunnen ons leven een wending geven. Ook hier kan je zelf sturing geven aan je leven maar helemaal gecontroleerd wordt het nooit.
Gisteren zag ik op TV dat er in Duitsland een groot probleem is met een soort import kever die alle bomen opvreet. En we hebben al zo’n grote ontbossing op de deze planeet. Hoe gaat dit zich ontwikkelen? Kunnen we dit onder controle krijgen?
Maar goed, ik zou graag de mensen in het tuincentrum helpen maar ik ben inkoper. Ik zou graag helpen bij het redden van de planeet maar ik ben slechts een bewoner. Dit wil niet zeggen dat het me niet bezighoud. Zodra er zich een kans voordoet dat ik iets kan betekenen, ben ik er. En soms verwacht je ook van andere dat ze zo denken en handelen. Dat is waar het niet altijd goed gaat terwijl hier de oplossing is om hoogst onwaarschijnlijke situaties te lijf te kunnen gaan.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>