Langs de lijn

Blog week 44, 2019

Langs de lijn,

Op dinsdag 29 oktober werd er voor het eerst geëxperimenteerd met een ander afzetmodel van planten door FloraHolland. Hierbij werd gebruik gemaakt van het systeem met de veilingklokken. Het lijkt mij duidelijk dat ik, als inkoper, de doelgroep ben en dat het de bedoeling is dat ik spontaan planten zou ga kopen vanuit dit aanbod. Mijn reactie heb ik met een voorzichtige toon op het platform ‘LinkedIn’ geschreven. 24 Uur later bleek dat 2099 mensen mijn reactie gelezen hadden. Mijn reactie was,
Hoe praktijk en theorie totaal verschillend zijn. Vandaag probeert de coöperatie FloraHolland een nieuwe manier van het vermarkten van planten, “veilen voor morgen”. Veilen is het niet en succesvol, helaas ook niet.
Hierbij had ik een foto van een veilingklok gemaakt waarbij duidelijk zichtbaar is dat de planten fysiek niet aanwezig waren.
Waarom begin ik dit blog met “Langs de lijn”?! Na al die reacties vond ik mijzelf lijken op zo’n iemand die op zaterdag langs de lijn staat bij de sport van zij/haar kind. Commentaar geven op het spel, de coach en de scheidsrechter en bijna zelf het veld wilt inlopen om het over te nemen. En juist dit is waar ik niet van hou. Als je jou kind toevertrouwt aan een sportclub moet je de club, de coach het vertrouwen geven dat hij/zij het goede doet. Na afloop van de wedstrijd is er een kantine waar gepraat kan worden en waar je vrij jou mening mag geven. Is het structureel niet in orde bij de Club, dan zoek je een andere Club. Dit is wat ik dan ook als reactie ontving op mijn LinkedIn post.
Hoi Dico. Gewoon stoppen met veilen. Direct handel doen met betrouwbare kwekers. Waarom elke dag het zelfde spelletje op die klok. Alleen maar kosten toevoegen. Daarnaast zijn de werktijden van 5.00 uur beginnen ook niet meer 2019.
Tja, ook dit is een waarheid. Sinds kort beginnen we met veilen om 6.30 uur, dan is er om 7.00 uur een pauze omdat iedereen een pauze heeft en dan om 8.10 uur weer een pauze omdat het zo is. Wat een chaos! Wordt je dan nog serieus genomen als klant?!
Nergens in de wereld is zo’n mooie coöperatie. Een coöperatie welke met passie is opgebouwd door vele mensen uit de sector. Een coöperatie welke van essentieel belang is om de sector continuïteit te bieden. Nog steeds zijn er veel mensen met kennis van de sector die willen helpen aan een mooie toekomst. Persoonlijk denk ik dat we niet zonder een platform kunnen waar prijzen gevormd kunnen worden door vraag en aanbod en tegelijk ben ik voorstander van een eerlijke prijs welke gebaseerd wordt op meer factoren als alleen maar vraag. Maar laat het niet zover komen dat we zonder de Club verder moeten.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>